11 Temmuz 2006

SOĞANLI LEZZET...


Ömercan’dan kutuyla ürünler gelmeye başladığından beri dondurulmuş veya konserve bir ürün almadım. Ama bu arada ihtiyacımız olmadığı halde ne kadar çok miktarda yiyecek alıp depoladığımızı fark ettim. Şimdiyse taze taze tüketme çabasındayım. Hatta gelen malzemeleri kafamda bir dayanıklılık sırasına dizip en güçlüleri en sona bırakıyorum. Bu yarışta en sona kalan—ve hatta biraz hor görülen—soğan oluyor :)Soğan ve sarımsak neredeyse her yemeğe ve salataya çok yakışır. Ama tabii çevresel etkenler nedeniyle çiğ tüketim sıklığı düşebiliyor. Kutulardan çıkan her üründen faydalanmak istediğim ve hiç arttırmak istemediğim için sürekli yeni tarifler arıyorum. Bunları ziyan etmeye gönlüm el vermiyor. Hepsi taze, dalından yeni kopmuş…
Bu tazeciklerin arasında durup duran soğanlara baktıkça aklıma hep anneannemin soğanlı ekmeği geliyor. Basitçe hamurun üstüne konan soğanlar fırına veriliyor. Ama bu çocukluğumun en sevdiğim lezzetlerinden biriydi… Tesadüf bu ya, sevgili Aylin Öney Tan da bizler için bu hafta, Alman mutfağında da bizimki kadar yer sahibi olan soğanla, aynı anneannemin tarifi gibi ama Alman versiyonu olan Soğanlı Tart’ın tarifini vermiş. Buraya da yazalım:

(Yandaki da internetten bulduğum Zwiebelkuchen fotoğrafı :) )


Malzemeler:
Hamuru için:
4 bardak un
250 gr. zeytinyağı bazlı margarin )veya tereyağı
1 bardak yoğurt (veya krema)
½ tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Soğanlı harç için:
1 kg soğan
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 bardak krema veya yoğurt
3 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz, 1 tutam çekilmiş karabiber
1 çorba kaşığı Kümmel (keraviye) (veya tane kimyon)
Üstü için (istenirse):
100-150 gr jambon
1 bardak rendelenmiş peynir

Soğanları yarım ay biçiminde doğrayın. Yağda keraviye ve şeker ile birlikte orta ateşte iyice rengi değişene kadar çevirin ve bir kenarda soğumaya bırakın.
Hamur için, oda sıcaklığında yağ, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu karıştırın. Yumuşakça bir hamur elde edin. Buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin. Yuvarlak bir pasta kalıbına ince yayın. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar yarı pişirin.
Bu arada ılınan soğanları krema veya yoğurt, yumurta, tuz ve karabiber ile karıştırın. Krema veya yoğurt yerine hazır beşamel sos kullanabilirsiniz. Bu durumda tuzun miktarını azaltın. Soğanlı harcı fırından çıkan sıcak hamur üzerine yayın. Üzerine jambon ve peynir rendesi serpeleyin. Fırına geri koyun ve tekrar 40 dakika kadar pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.

2 Comments:

Blogger seyabb said...

Soğanın her halini severiz.Ben yemeğe başladığımda soğan kokusunu duyan çocuklarım koşup anne bize soğan kavurması verirmisin derler.Şimdi soğanları piyazlık doğrayıp salça ve baharatlarla soteleyip sofraya yemek olarak getiriyorum.İştahsız çocuklarım keyifle tüketiyor.

9:45 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Firin kac derece olmali?

11:45 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home