25 Temmuz 2006

ŞIK ŞIKIRDIM FASULYE :)



Bu hafta kutuların en şık konuğu mor fasulyeler. Moda dergilerine poz vermeye hazırlanmış bu fasulyeler aslında yeşil dostlarından pek farklı değiller. Yalnız biraz süslerine düşkünler :) Maalesef pişince onca giyip kuşandıkları havalı renkleri de gidiyor. Yine de mutfakta onlarla uğraşırken insanın içini açıyorlar. Eh tadı pek farklı olmadığından alıştığınız fasulye tariflerini bu mor fasulyeler için de kullanabilirsiniz. Ama siz de onların havasına kapılıp yeni ve şık bir tarif denemek isterseniz Aylin Öney Tan’ın sofra sırlarını paylaşabilirsiniz.

Ceviz Taratorlu Mor Fasulye
(Ege Mutfağı)
500 gr. mor fasulye
3 diş sarımsak
1 fincan ceviz
½ bardak sızma zeytinyağı
½ tatlı kaşığı tuz
Geniş bir tencerede bol suyu bir iki kaşık tuz ekleyerek kaynama noktasına getirin. Bu arada fasulyeleri yıkayıp, ayıklayın. Mor fasulyeler kılçıksız olduğundan sadece sap kısımlarını koparmanız yeterli olacaktır, uç taraflarını almanıza dahi gerek yoktur. Fasulyeleri boylarına göre iki veya üçe bölüp kaynar suya atın. Yaklaşık 10-15 dakika kadar haşlayın. Pişme süresini fasulyeleri diri veya yumuşak sevmenize göre ayarlayabilirsiniz. Ancak bu tarifte fasulyelerin ısırıldığı zaman hafifçe dişe gelir bir dirilikte kalması tercih edilmelidir. Daha yumuşak seviyorsanız biraz pişme süresinin artırın.
Fasulyeler pişerken sarımsakları ½ kaşık tuzla iyice dövün. Cevizi ince çekin. Hepsini sızma zeytinyağı ile karıştırın ve servis kasesine alın. Haşlanan fasulyeleri süzün ve hemen sıcakken sarımsaklı cevizli sos ile karıştırın. Soğuyunca veya ılıkken servis yapın. Bu tarifin özelliği içinde ekşi bulunmaması. Eğer isterseniz bir miktar elma veya şarap sirkesi ekleyebilirsiniz.


1 Comments:

Anonymous Adsız said...

Merhaba, lar
yaklaşık 2 haftadır mor fasulye denen sebze türü ile tanışamadık. Bana gelen kutularda bu mor fasulyeler çıkmadı.

Böğrülçe, Bamyanın Guliver hali, Kabak'ın ve Salatalığın Lorel ve hardy türleri, adını bilemediğim türde otlar (paketlerin üzerinde ne oldukları artık yazmıyor), Örgü örmek için havuç lar (kesemmiyorum, rendeleyemiyorum,) ve beni hemen yiyiniz diyen maydonoz , marul ve naneler le başbaşayım.

domatesler lezetli, taze fasulye nin miktarı 2 yaşındaki yeğenim Çağla nın doyacağı kadar,

yine de mutluyum,

6:13 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home